Etusivu » Onko tavoitteiden asettaminen turhaa?

Onko tavoitteiden asettaminen turhaa?

Olen pyöritellyt parin päivän ajan tätä postausta. Aloittanut pariin kertaan ja sitten deletoinut kaiken kirjoittamani mutta päätin palata aiheen ääreen. Näin vuoden vaihteessa useat meistä asettavat itselleen koviakin tavoitteita työ-, harrastus-, tai yksityiselämän puolelle.

Lupaus vai tavoite? – Monet meistä eivät tee lupauksia mutta sen sijaan asetamme tavoitteita. Tänä päivän trendi on tavoitteiden saavuttaminen. Ehkäpä ne koetaan hieman motivoimmaksi kuin lupaus olla tekemättä jotain. Omalla kohdallani muistan vuosien takaa se ikuisen uudenvuoden lupauksen eli tupakoinnin lopettamisen. Silloin joskus se oli klassinen lupaus, joka piti muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Onneksi olen tupakoinnin lopettanut jo viisitoista vuotta sitten. Onko näin, että lupaukset on tehty rikottavaksi? Lupaus kuulostaa jossain tapauksissa jotenkin lopulliselta ja jos sinulla ei ole siinä vaiheessa motivaatiota sitoutua, niin eihän sitä pysty pitämään. Tavoitteet antavat vapauden eksyä sivuraiteille, josta on helpompi palata takaisin ruotuun.

Itsensä rakastaminen / arvostaminen

Tavoitteiden asettamisessa ja niiden saavuttamisessa on paljon kyse siitä, kuinka paljon arvostamme itseämme. Kuinka hyvin tulemme toimeen itsemme kanssa.

Niin rakkaat siskot, kyllä meidän naisten kannattaa rakastaa itseämme ja arvostaa omaa kroppaamme, hyvinvointiamme ja omaa aikaamme. Näin keski-ikäisenä olen jo etuoikeutetussa asemassa, kun lapset ovat lentäneet pesästä. Siltikin itselläni on aina ollut haasteita tämän asian ympärillä. Aivan liian usein tulee vähäteltyä itseään, kun pitäisi vaan olla ylpeä kaikesta siitä, mitä on kokenut ja oppinut elämäntaipaleella.

Joskus on vaan tilanteita missä on hyvä asettaa oma hyvinvointi etusijalle ja ajatella hyvin itsekkäästi. Rakastamalla ja arvostamalla itseään, on paljon helpompaa hymyillä ja levittää iloa ympäristöönsä. Sisäinen ja seesteinen hyvänolo näkyy todella kauas ja sen myös aistivat ihmiset lähelläsi.”

Tämä on minulle se isoin ja keskeisin tavoite ensi vuodelle.

Onko tavoitteiden asettaminen turhaa?

Ilman tavoitteita ei ole päämäärää! Olen vahvasti sitä mieltä, että elämässä on hyvä olla niin isoja kuin pieniä tavoitteita. Olen oppinut työelämässä asettamaan sekä numeerisia että sanallisia tavoitteita. Kokemus on opettanut, että sitä saat mitä seuraat. Tänä vuonna olen allaolevien teemojen lisäksi asettanut numeerisia tavoitteita liittyen omaan hyvinvointiini. Tällä haen konkreettisesti sitä, että tavoitteeni toteutuvat.

 Mitkä ovat teemani vuodelle 2023

1. Olen armollisempi itselleni

2. Kuuntelen ja olen läsnä

3. Päivittäinen hyötyliikunta

4. Terveellinen, minulle sopiva ruokavalio

5. Opettelen elämää tässä ja nyt

Tässä minulle tärkeitä teemoja tulevalle vuodelle. Nyt jatketaan pieni askelin taas eteenpäin. Muutoksien tarkoitus ei ole huonontaa hyvinvointiasi vaan päinvastoin. Jos joutuu liikaa ponnistelemaan tavoitteiden kanssa, niin silloin eivät päämäärät ole oikein aseteltu tai määritelty. 

Elämästä pitää myös nauttia!

2 Comments

  1. 7.1.2023 / 10:20

    Hyvää pohdintaa. Vastailin joku aika sitten blogihaasteeseen jossa mietittiin alkavan vuoden lupauksia ja tavoitteita. Itse painotuin tavoitepuolelle ajatuksissani. Tällä kertaa ne omat tavoitteeni liittyvät konkreettiseen elämänmuutokseen eli eläköitymiseen päivätyöstä 🙂
    Hyvinvoinnin puolella loppuu sitten kaikki tekosyyt jättää oma itse huomioimatta vedoten johonkin muuhun joka ottaa aikaa 😀
    Linkkasin kirjoituksesi omaan blogiini, missä asiaa pohditaan. Siellä on listattuna muitakin samasta aiheesta kirjoittaneita.

  2. Olen samaa mieltä: ilman asetettuja tavoitteita mitään päämäärää ei voi saavuttaa. Eihän sitä tiedä, mihin on menossa. Minullakin on tapana asettaa itselleni tavoitteita eikä tehdä lupauksia. Se auttaa jäsentää ajatuksia ja arvioida päämääriä.


Looking for Something?