Etusivu » ja sellainen oli vuoteni 2020 – missä onnistuin ja missä petyin?

ja sellainen oli vuoteni 2020 – missä onnistuin ja missä petyin?

 

Heippa kaikille ja ihanaa alkavaa uutta vuotta! Näin loppuvuodesta on kiva vähän kurkata menneesseen ja etsiä kuva-arkistoista lempparikuvia vielä kerran blogiin. Tämän vuosikoosteen olen tehnyt jo kolmena vuotena peräkkäin näillä samoilla kysymyksillä.

1. Uusi asia, jonka tein tänä vuonna?
Mennyt vuosi oli kokonaisuudessaan jälleen yksi seikkailu ja jokainen päivä oli omalla tavallaan erityinen. Olimme jokainen tavalla tai toisella uuden normaalin edessä. Korona muutti suhtautumistamme moneen asiaan. Työelämässä opettelin esimerkiksi vuoden viimeisten kuukausien aikana käyttämään maskia. 

Olen vahvasti sitä mieltä, että luonto yrittää kertoa meille jotain ja toivottavasti muistamme tämän luonnon opetuksen. Meillä on uusia asioita ja tapoja nyt opittavana. Elämä kantaa ja selviämme tästä yhdessä toisiamme tukien. Yhteisöllisyyden kasvu on ollut se yksi isoimmista positiivistä asioista mikä varsinkin keväällä oli voimakkaasti esillä.

2. Teinkö uuden vuoden lupauksia ja olenko pystynyt pitämään niistä kiinni tänä vuonna?
Tänä vuonna tavoitteet heittivät härän pyllyä. Ensimmäisen kerran voin sanoa, että epäonnistuin tiettyjen tavoitteiden kanssa. En osannut aluksi esimerkiksi suhtautua tähän pandemiaan. Lamaannuin uutisten armoille ja niiden seuraamisesta tuli hetkittäin päivän kohokohta. Onneksi työkiireet katkaisivat riippuvuuden uutisista.
3. Uudet ihmiset, joihin tutustuit tänä vuonna?
Meidän jokaisen sosiaalinen elämä ei varmasti ollut niin aktiivinen kuin edellisinä vuosina. Omalla kohdallani kalenteri tyhjeni kertaheitolla ensin keväällä sitten myöhemmin syksyllä tapahtumista. Työni kautta tutustuin muutamaan huipputyyppiin. Toiset pyrähtävät pikaisesti elämässäsi, toiset ovat tulleet jäädäkseen. 

4. Menetitkö ketään läheistä?
Rakas isäni nukkui pois kesäkuussa. Tämä toi minut ihan uuden elämäntilanteen eteen. Olen meidän perheen vanhin nyt. Keväällä saatin haudan lepoon kaksi rakasta tätiäni. Isäni puolelta sisarusparvi harveni yllättävästi.
5. Vuoden lempparireissu?
Enpä olisi uskonut ottaessani asukuvia Tuomiokirkon juurella maaliskuussa, etten tulisi käymään Helsingissä koko loppuvuonna. Tuntuu niin uskomattomalta, että kuinka meidän matkustaminen muuttui kuluvan vuoden aikana. 

Kesän vietimme kotiseudulla golfaten ja säännöllisesti hurautimme Tampereelle pikku prinsessamme luo. Kesällä vielä haaveissa oli, että jossain voisi piipahtaa syksyn mittaan. Tilanteet muuttuivat syksyn mittaan valitettavasti huonompaan suuntaan ja näin reissut jäivät nolliin. Marraskuun lopussa varasimme matkan Lapin keväthangille. Nyt on kiva, kun on jotain mitä odottaa.
6. Mitä sellaista toivoisit itsellesi, mitä et kuluneen vuoden aikana saanut?
Ensimmäisenä tulee mieleen aineettomat asiat. Haluaisin oppia armollisuutta itseäni kohtaan. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, vaan pienetkin asiat vievät eteenpäin kohti tavoitteita.

7. Vuoden mieleenpainuvimmat päivät;
Tänä vuonna ne liittyvät iloon ja suruun. Rakkaan isän poismeno muistuttaa elämän rajallisuudesta. Prinsessamme syntymäpäivä tuo toukokuussa oman muistutuksen elämän jatkumosta. 

8. Mikä oli suurin saavutuksesi tänä vuonna?
Tätä kysymystä pysähdyin miettimään tarkemmin. Kulunut vuosi on koostunut pienistä saavutuksista. Olen oppinut sietämään jälleen epävarmuutta, koska kaikki suunnitelmat saattavat muuttua sinusta riippumattomista seikoista. Olen elänyt säästeliäästi varautuen pieniin takapakkeihin. Olen hyväksynyt omat negatiiviset tunteet ja kiukut. On ihan luonnollista tuntea silloin tällöin turhautuneisuutta.

9. Tärkeä päätös, jonka tein tänä vuonna?
Itse asiassa taisin tehdä monta päätöstä kuluneen vuoden aikana riippuen missä koronan kanssa mentiin. Tuntui, että pandemia vaikutti aina jollain tavalla elämän kulkuun. Yhdessä vastauksessa taisinkin mainita siitä, että aluksi laamaannuin korona uutisten kanssa. Sitten päätin elää omaa elämääni nauttien jokaisesta hetkestä ja uutisia seurasin harvakseltaan. Onneksi omalla kohdallani kevään lomautus oli lyhyt ja työelämän hetkisyys vei sitten kesällä ja syksyllä mennessään.

10. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Ihan perusasioihin. Taisin tuhlata pikkasen ennemmän vaatteisiin kuin normaalisti. Ainakin vaatekaapissani on vähän ahdasta.
11. Mistä ihan todella innostuit?
Golfin pelaamisen riemu on löytynyt. Viimeisten vuosien aikana pelaaminen on ollut niin järkyttävää suorittamista, että minulta katosi pelaamisen ilo. Kesällä kierroksille lähtö sujui jälleen iloisesti.

12. Asia, jotka yllättivät tänä vuonna?
Maaliskuussa olin ällikällä lyöty itseni suhteen. Olen vuosien saatossa oppinut sietämään epävarmuutta jo taaksejääneen yrittäjän urani aikana. Pieni ihminen tunsi itsensä vaan niin avuttomaksi kaiken myllerryksen keskellä. Ehkäpä se suurin syy ahdistukseeni oli se, että en pystynyt vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Piti oppia päästämään irti varmuuden tunteesta ja sopeutua siihen, että joku toinen kertoi mitä voi tehdä ja mitä ei. Tässä tilanteessa  me suomalaiset varmasti tajusimme kuinka hyvin meidän asiat ovat olleet. Esimerkiksi vapaus liikkua on ollut meille itsestään selvyys.
13. Viime kauteen verrattuna, oletko 
 • onnellisempi vain onnettomampi; ehdottamasti onnellisempi
 • laihempi vai lihavampi; pikkasen pyöreämpi
 • rikkaampi vai köyhempi; huomattavasti rikkaampi henkisesti

14. Mikä oli suurin pettymyksesi;
Kuluneen vuoden kiukut, turhautuneisuudet ja negatiiviset ajatukset liittyvät koronaan. Vastoinkäymiset on tarkoitettu vahvistamaan meitä ja muutaman vuoden päästä ymmärrämme tämän pandemian opetuksen.

15. Asia, joka sai minut itkemään tänä vuonna;
Rakkaiden ihmisten poisnukkuminen. Elämän rajallisuus saa aina kyyneleet nousemaan.

16. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Liikuntaa ei tule koskaan harrastettua liikaa. Onneksi kesällä löysin pelaamisen ilon golfin parissa.  Nyt olemme ulkoilleet ahkerasti iltaisin Hansin kanssa.

17. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Loppuvuodesta olen miettinyt paljon viettämääni aikaa täällä somessa. Kuullessani ekan kerran Marjukan aikeista lopettaa blogin, laittoi se minullakin bloggaamisen jatkamisen mietintämyssyyn. Syksyn mittaan tein päätöksen, että blogi jatkuu mutta hitaalla postaustahdilla. Sen sijaan satsaan instaan sen nopeuden ja helppouden takia. 

18. Miten vietit juhannusta ja joulua?
Molemmat meni perheen kanssa. Juhannuksena otin rauhallisesti hektisen ja kiireisen kevään jälkeen. Joulu meni täydellisesti nappiin. Vietimme yhteistä aikaa kiireettömästi kotona melkein pyjamissa kaikki juhlapäivät.
19. Rakastuitko kauden aikana?
Rakastun aina uudelleen ja uudelleen muruun. Meillä on yli kolmekymmentäviisi vuotta yhteistä taivalta takana. Vanha viini paranee vanhetessaan.

20. Mikä piti sinut järjissäsi?
Muru eli rakas aviomieheni on tässäkin se peruskallio, johon minä turvaan. Samoin koko perhe kaikkine läheisineen on minulle tärkeä ja heidän tukensa kaikissa asioissa.

21. Mitä halusit ja mitä sait?
Mielenrauhan löytäminen. Olen löytänyt näiden koronakuukausien aikana tietyn tasapainon ja oppinut itsestäni uusia puolia. Me näköjään tarvitsemme näitä pysähdyksiä kyseenalaistaksemme suuntaa minne olemme menossa. Tarvitseeko sen kalenterin olla niin täynnä menoja ja tapahtumia? Tottakai kaipaan ystäviäni ja sosiaalisia tapahtumia. Toisaalta kysyn itseltäni, miksi minulla on nyt niin rauhallinen olo sieluni sopukoissa?

22. Mitä halusit ja mitä et saanut?
Tottakai halusin lottovoiton mutta eipä ole vaan näkynyt! Joten jatketaan elämistä ihan normaalin arjen tahtiin. En tiedä tuoko tuo lottovoitto onnea. 

23. Mitä teit syntymäpäivänä?
Juhlimme ihan perheen kesken Tampereella synttäreitäni. Tänäkin vuonna luin jälleen synttärionnitteluja silmät kyynelissä Facebookissa. Pidin aikoinaan syntymäpäiväni salaisena Facebookissa. Näin jälkeen päin ajateltuna olen aina ihmetellyt päätöstäni salata sen.

24. Mikä oli vuoden paras leffa ja sarja?
Tänä vuonna emme ehtineet käydä leffateatterissa tietyistä syistä. Uusinta James Bondia odotin vielä alkuvuodesta mutta sehän siirtyi vuodelle 2021 ensi-iltaan. Televisiosta olen katsellut jotain leffoja suoratoistopalvejun kautta mutta nyt tähän kohtaan ei tule mieleen yhtään sykähdyttävää.

Sarjoista vakiosuosikkini on syksyisin ”vain elämää” -sarja. Tänä vuonna sarja yllätti minut positiivisesti.  Paratiisi ja Pohjolan Laki lumosivat minut totaalisesti. Näitä tv-sarjoja yhdistää vahvojen aikuisten naisten roolisuoritukset. Riitta Havukainen rikosetsivänä Paratiisi -sarjassa ja Anu Sinisalo lakitoimiston vetäjänä Pohjolan laissa. 

25. Vuoden lempparivaate?
Yksinkertaiset ja selkeälinjaiset vaatteet toimivat vuodesta toiseen ja niitä on helppo uudistaa sesonkiasusteilla ja väreillä. Syksyn paras hankinta oli Busnelin pitkä neuletakki. Yllätyin kuinka pitkälle syksyyn takki toimi, tottakai käytin alla silloin tällöin tikkiliiviä. Joulukuussa vaihdoin vasta toppatakkiin, joka on tällä hetkellä se ykkösvaate. 

26. Mikä yksittäinen asia olisi tehnyt vuodestasi paremman ja onnellisemman?
En tiedä voiko yksittäinen asia tehdä onnelliseksi, koska kaikki mitä meille taphtuu on aina osa isommasta kokonaisuudesta. Meillä on tapana odottaa viikonloppua, kesää tai joulua, kun pitäisi muistaa elää tässä ja nyt.

27. Ketä kaipasit?
Enkeliäidin muisto on aina läsnä ja rakas isäni on nyt äidin kanssa siellä pilven reunalla.

28. Mikä poliittinen tilanne tai tapahtumat liikutti sinua eniten?
Kaikki viattomiin ihmisiin kohdistuvat iskut ovat pienelle ihmisella vaikeita ymmärtää. Samoin tämä koko maailmaan vaikuttanut pandemia. 

29. Mitkä viisi asiaa asetat itsellesi tavoitteeksi ensi vuodelle?
Nämä eivät ole uudenvuodenlupauksia vaan henkilökohtaisia tavoitteita.

1. Olen armollisempi itselleni
2. Kuuntelen ja olen läsnä
3. Päivittäinen hyötyliikunta
4. Vähemmän somea, enemmän face to face kohtaamisia!
5. Pienet askeleet vievät kohti tavoitteita.

Aivan hienoa, että jaksoit lukea tämän maratonpostaukseni loppuun asti. Minulle on tärkeää laittaa ajatuksiani paperille ja varsinkin näin vuodenvaihteen tilinpäätös on aina paikallaan. Pysähtyminen kiireisessä elämänrytmissä kannattaa aina.

Mitä ajatuksia sinulle heräsi?

-tuulanneli

2 Comments

 1. Tiina
  Kirjoittaja
  2.1.2021 / 10:01

  Johan on ollut sinullakin vuosi. Näitä on tosi kiva lukea ja myös tehdäkin. Tein itse vastaavaan muutama vuosi sitten. Yksi listaamistasi asioista on kohdallani ihan päin vastoin – en juurikaan tänä vuonna ole ostanut uusia vaatteita. Etätyössä on pärjnnyt tosi vähäisellä garderoopilla. Melkein hämmentynyt itsekin, kuinka vähällä vaatemäärällä pärjää. Eniten on kulunut treenivaatteita. Nyt loppuvuodesta alkoi kyllä jo tuntumaan, että uusia vaatteita kaipaan ja nimenomaan kaipaan, en oikeasti niitä vielä tarvitse. Ihanaa uutta vuotta 2021!

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   10.1.2021 / 20:05

   Moikka Tiina ja kiitos ihanasta kommentistasi.

   Kulunut vuosi oli poikkeuksellinen. Isän poisnukkuminen toi minut uuden tilanteen eteen. Tämä on kuitenkin sitä normaalia elämänkulkua.

   Olin tarkka hankinnoissa mutta aina sitä kuitenkin tuntuu vain kertyvän tavaraa vaatekaappiin.

   Samoin sinulle aivan ihanaa uutta vuotta 2021 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Looking for Something?