Etusivu » Svedjehamn ja ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo

Svedjehamn ja ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo

Viikko sitten teimme päiväretken Svedjehamniin. Olemme asuneet yli viisitoista vuotta Vaasassa, joten oli jo korkea aika tutustua meidän ihastuttavaan ja ainutlaatuiseen saaristokohteeseen. Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
Svedjehamnin satamasta lähtee kaksi ohjattua vaelleusreittiä. Mikäli aikaa on enemmän, niin silloin sopiva reitti on Björkö-Paniken vaelluesreitti, joka on 12,5 kilometrin pituinen. Meidän valitsema Bodvattnetin luontopolku on vajaat neljä kilometriä pitkä ja meidän poppoolle tämä oli juuri sopiva lauantain lenkki. Ellille oli hankittu kätevä kantoreppu, jossa hän viihtyy loistavasti. Sieltä on turvallista katsella maisemia. 
Entisen kalasataman Bodbacken kohdalla voit ihailla vanhoja venevajoja ja -valkamia. Näillä seuduilla on elelty jo pitkään ja tässä voit konkreettisesti nähdä maankohoamisen. Vanha satama on ollut toimintakykyinen aina 1930-luvulle mutta  maankohoamisen vuoksi satama on jouduttu siirtämään Svedjehamniin. Nykyisin alue toimii pääosin museoalueena. 

Bottvattnet -luontopolulla samoilet metsässä, ohitat umpeen kasvavia merenlahtia ja kuljet laidunkäytössä olevien koivikoiden läpi. Välillä voit astella reippaasti hiekkapolkua pitkin ja seuraavaksi mennään rennosti pitkospuita pitkin. Välillä on pidettävä silmät tiukasti maassa kiinni kivikkoisella polulla. ettet vain kompastu.

Meidän luontopolun päätepiste oli Saltkaretin puinen näkötorni. Meidän mielestä oli mukavampi päättää luontoreitti näkötorniin, joten kiersimme rengasreitin myötäpäivään. Näkötornista näet parhaiten miksi tämä alue on maailmanperintökohde. Horisontissa näkyvät moreenimuodostelmat, jotka ovat syntyneet maan kohoamisesta.

Merenkurkun saaristo oli viimeisimmän jääkauden aikana koko Pohjois-Eurooppaa peittäneen mannerjäätikön keskusaluetta. Valtavat jäämassat puristivat maan kuoren kilometrin verran alemmas ja jääkauden päättyessä n. 10 000 vuotta sitten sulavan jään reuna synnytti Merekurkun kuuluisat pyykkilauttamoreenikentät eli De Geer -moreenit.  6550 saaren muodostama saaristoalue on pääosin matalaa ja sen korkein kohta kohoaa vaivoin 20 metriä meren yläpuolelle. Maankohoaminen tekee matalasta Merenkurkun alueesta maapallon nuorinta maisemaa, kun luodot ja saaret nousevat merestä esiin kahdeksan millimetrin vuosivauhtia.
Näköalatasanteella avautuvat näkymät ovat todella mielenkiintoiset. Toisaalta voit ihailla moreenimuodostelmia ja toisessa suunnassa näet idyllisen Svedjehamnin sataman, joka nykypäivänä on pääosin huviveneiden ja pienveneiden käytössä. Kesällä satama on suosittu kohtaamispaikka. Näin alkukesästä satama oli vielä hiljainen.

Punaisten venevajojen rivit rytmittävät Svedjehamnin kalasataman maisemaa. Vanha kalastuskulttuuri on selvästi nähtävissä alueella. Tämä satama otettiin käyttöön 1900 -luvun alkupuolella, kun Bodbackin satama muuttui liian matalaksi maan kohoamisen vuoksi. Svedjehamniin rakennettiin myös kalojen suolaamo kalastajia varten. Tänä päivänä tässä vanhassa suolaamossa toimii Cafe Salteriet. Kahvilan sisustuksessa huokuu paikan historia kalasuolaamona.

Vietimme todella mukavan päivän tutustuen omaan kotiseutuun. Joskus ne lähellä olevat asiat ovat liian kaukana. Vaasan keskustasta hurauttaa autolla alle tunnissa keskelle ainutlaatuista saaristoa. Tulemme varmasti toistekin vierailemaan alueella. Cafe Salteriet jäi vielä testaamatta, joten se ainakin on todella hyvä syy lähteä aistimaan merituulia uudelleen!

Kotiseutumatkaterveisin ?

-tuulanneli

4 Comments

 1. Diina-Maria
  Kirjoittaja
  9.6.2020 / 06:42

  Ihania maisemia. Kyllä meillä on ihan paras saaristo <3

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi
  Kirjoittaja
  10.6.2020 / 05:36

  Upeita maisemia, Suomen luonto <3

 3. Minna M
  Kirjoittaja
  13.6.2020 / 05:24

  Niin kauniita saaristomaisemia! Kiitos sivistyksestä jääkauden suhteen.

 4. Katja/Optimismiajaenergiaa
  Kirjoittaja
  16.6.2020 / 06:53

  Luontoretket ovat niin parhaita! Olen pyristellyt pitkään sen kanssa, että kesän ulkomaan reissut eivät toteudu, mutta niin se nyt taitaa vaan olla. Täytyy alkaa kerämään korvan taa näitä kotimaan vinkkejä!


Looking for Something?