
Arvokkaista asioista kannattaa pitää huolta. Koska viimeksi olet tarkistanut sormuksiesi kunnon? Käytössä pintojen kiille vähenee, värit tummuvat, arvokkaiden kivien kiinnitykset saattavat löystyä ja timanttien säihke himmenee. Tässä postauksessa käymme läpi valkokultaisten sormuksien kunnostuksen eri työvaiheet alan ammattilaisten kanssa. Yläkuvassa näet jo hämmästyttävät ennen ja jälkeen kuvat.
Valkokulta on keltakullan ja palladiumin seos ja on luonnostaan harmaata. Väri parantamiseksi valkokulta pinnoitetaan yhdellä platinametallin rhodiumilla. Valkokulta tummuu, koska rhodiumpinnoite kuluu käytössä pois.

Puhdistusprosessi aloitetaan ultraäänipesurilla, jossa laite irrottaa sormuksista lian ja rasvan läpikotaisesti voimakkaalla värinällä. Pesun jälkeen kultaseppä tarkistaa mikroskoopilla timanttien kiinnitykset. Tarvittaessa kivet kiristetään tai istutusosa vahvistetaan.
Sormuksen pinnasta hiotaan erittäin hienolla hiekkapaperifilssillä naarmut ja kulumat. Tämän jälkeen jälki viimeistellään huopalaikalla ja loppukiillotus tehdään rättilaikalla. Lopuksi vielä sormukset pestään ultraäänipesurissa. Pesun jälkeen sormus rodinoidaan ja sormukselle luodaan uusi pinta sähköisesti upottamalla se rodiumpohjaiseen nesteeseen. Rodiumpinta suojaa sormusta ja antaa sille kauniimman kiillon ja paremman värin.
.

Ennen ja jälkeen kuvat on otettu samalla kameralla ja samassa ympäristössä. Kiitos näistä hyvistä kuvista kuuluu Antille! (varjoton ja tasaisesti valaistu valokuvauslaatikko tuo erot hyvin esille.) Puhdistuksen yhteydessä saatiin timanteille lisää säihkettä puhdistamalla timanttien alle kertyneet rasvat pois. Puhdistuksen jälkeen sormukset olivat kuin uudet ja ammattilaisen tekemän tarkistuksen jälkeen ei tarvitse pelätä timanttien tippumista.
Sormuksien puhdistus on tehty vaasalaisessa kultasepänliike Hovisepillä, joka vaalii vielä perinteistä käsityökulttuuria. Heidän palveluksesta löydät kultasepän, kellosepän ja kaivertajan. Näin sinulla on aina mahdollisuus keskustella asiantuntijan kanssa ilman turhia välikäsiä.
säihkyviä hetkiä!
-tuulanneli
//postauksen asiantuntija kultaseppä Jarkko Perälä//
//kuvat Antti Luoma-aho / Hovisepät (klik)
Kirjoittaja
Jonkin verran on vielä liikkeellä valkokultaa missä on nikkeliä ja vanhat vk-korut onkin nikkelivalkokultaa. Onneksi silti useammat korut on palladium seoksella. Korusta asiaa postaussarjassani olen kertonutkin tästä.
Itse olen valkokulta ihmisiä, juurikin tuon värin takia, vaikka vaatiikin rodinointia tietyin väliajoin jotta saa taas korut näyttämään ihan uusilta. Ruusukulta on silti alkanut hieman kiinnostamaan ennemmän ja enemmän. 🙂
Kirjoittaja
Onneksi tässä kyse on hyvin marginaaliasiasta 🙂
Itse olen klasikkokorujen ystävä ja olen vuosien saatossa oppinut arvostamaan
perinteistä käsityöperinnettä 🙂
Aurinkoista viikonloppua sinulle <3
Kirjoittaja
Klassikkokorut ovat myös itsellä lähellä sydäntä. Perinteinen rivari on lempisormukseni, harmi vaan kun se keltakultainen 😀 Kun vaan kaikki osaisi kunnioittaa noita käsityöperinteitä.
Ihanaa sunnuntaita Tuula <3
Kirjoittaja
Kiitos Marina 🙂
Aurinkoista viikkoa sinulle!
Kirjoittaja
Ohhoh olipas muutos! Täytyy myöntää, että en ole kertaakaan vienyt sormuksia puhdistettavaksi, hups.
Kirjoittaja
Heippa Souliina 🙂
Voisi olla käydä puhdistamassa sormukset 😉 Sormukset kirkastuvat todella kun ammattilainen tekee niille puhidstuksen!
Kirjoittaja
Ihan kuin uudet taas! 🙂
Kirjoittaja
Kiitos Jonna 🙂 ne ovat todellakin kuin uudet!
Kirjoittaja
Ihanat sormukset ja melkoinen muutos puhdistuksen ja rodinointi käsittelyn jälkeen.
Itselläni lähes kaikki korut ovat joko valkokultaa tai hopeaa. Kaikki kultaiset ovat jääneet käyttämättä kun mielestäni ihonväriini sopii paremmin valkokulta tai hopea. Ruusukulta on tullut todella suosituksia mutta siitäkään en oikein välitä. Olen tyypillinen rapu eli hopea ihminen 🙂
Kirjoittaja
Moikka Marjo 🙂
Samoilla linjoilla mennään! Valkokulta ja hopeat ovat minunkin lempparit. Ruusukullasta en ole koskaan innostunut, olenkin enemmän klassisen korujen kannattaja!
Kirjoittaja
Voi että kun olisin ajoissa tajunnut, että ilman huolenpitoa timantit voivat tosiaan tippua. Juuri pari viikkoa sitten harmikseni huomasin, että yhdestä sormuksestani, joka on ihan aina sormessani, on timantti pudonnut. Onneksi se on pieni ja vaatimaton, niin ei luulisi maksavan omaisuuksia asian korjaaminen.
Kirjoittaja
Heippa 🙂
Voi harmi, no onneksi oli vain pieni kivi mutta ei ole todellakaan kivaa kadottaa mitään! Toivottavasti saat korjattua sormuksen. Korut ovat niin ihania ja niillä on aina meille jokin tärkeä merkitys!
Kirjoittaja
Olipa kiva lukea tarkempi selvitys huoltotoimista. Olen omat valkokultaiset sormukseni huollattanut noin vuoden välein. Nyt olisikin aika vielä taas kultasepälle. Pidän sormuksia koko ajan kädessä, joten ne kuluvat ja likaantuvat todella nopeasti. Yleensä huollon jälkeen suojelen jonkun aikaa niitä paremmin, mutta sitten taas käyttäydyn "huonosti". Täytyisi kyllä opetella paremmin kunnioittamaan kauniita koruja.
Ihanaa uutta viikkoa <3
Kirjoittaja
Heippa Tuija 🙂
Hienoa kuulla, että huolehdit sormuksistasi. Minulla tuo huolto tulee aina kanssa säännöllisin väliajoin, koska olen kanssa aikamoinen tunari sormuksieni kanssa. Ne ovat nyt kuin uudet mutta muutaman kuukauden päästä naarmuilla ja kivet käsirasvassa 😉
Kivaa alkanutta viikkoa!