Etusivu » näin nautit kengistäsi pidempään

näin nautit kengistäsi pidempäänTänään muutamia vinkkejä kenkien hoitamiseen. Itse suosin nahkakenkiä. Meidän sääolosuhteet ovat niin vaativat, että käyttökenkien laadussa ei kannata säästellä. Ostotilanteessa laadukkaiden nahkakenkien ostaminen voi vähän kirpaista lompakkoa mutta maksavat itsensä takaisin varmasti käyttömukavuutena. Hyvällä hoidolla pidennät kenkien käyttöikää ja näin voit nauttia niistä huomattavsti pidempään kuin keinokengistä. Me käytämme kenkiämme useita tunteja päivittäin ja minä en ainakaan halua hautoa jalkojani muovipusseissa. 
Nahka on luonnonmateriaali, joka vaatii kosteutta ihan niin kuin meidän oma ihomme. Puhdista kengät ennen käsittelyä joko kenkäharjalla tai liinalla ylimääräisistä pölyistä. Hyvä värillinen kenkärasva puhdistaa ja kiillottaa materiaalin. Itse suosittelen aina mustaa kenkävoidetta mustalle nahalla. Näin väripigmentit säilyvät parhaiten. Jos kengät ovat todella kuluneet niin silloin kannattaa käyttää enemmän väripigmenttejä sisältävää kenkäplankkia. Hyvä kenkärasva sisältää usein kosteussuojan mutta nyt syksyllä on hyvä käyttää lisäksi suojasuihkeita. Näitä kosteusuojia ei voi käyttää keinoaineille ja muistathan, että kosteusuoja ei hoida kenkää vaan ainostaan suojaa kosteudelta. Hyvä vinkki kenkien loppukiillotukseen on vanha sukka tai teeppari. Pikakiillokkeita kannattaa käyttää ainostaan hätätapauksessa matkoilla. Tuotteet sisältävät niin paljon silikonia, että nahka harmaantuu ja huokoset tukkiintuvat säännöllisessä käytössä. Jos käytät pikakiillokkeita niin silloin on todella tärkeää kenkien perusteellinen puhdistus ja plankkaus säännöllisesti. 
Tiesitkö, että mokkakenkille on oma värinuudiste, joka toimii samalla tavalla kuin värillinen kenkävoide pintanahalle. Suede velours liquid – värinuudiste on pelastanut minun monet mokka-avokkaat vuosien varrella. Mokka ja nupukki ovat materiaaleina todella suosittuja juuri pehmeytensä ja käyttömukavuutensa ansiosta. Materiaalina esimerkiksi nupukki on usein helppohoitoisempi kuin pintanahka. Itselläni on ollut monet nupukkipäälliset nilkkurit ja olen vain harjannut niitä viikottain sekä suojannut kosteudelta. Nupukki ja mokka ovat tottakai huokoisempia materiaaleja kuin pintanahka ja siksi kosteussuojan käyttö onkin tärkeää. Muutama käyttömukavuutta lisäävä vinkki. Itse olen käyttänyt jo muutaman vuoden ajan kengissä pohjallisia. Oletko ajatellut, että kenkämme kuluvat kaikkein nopeammin juuri sisäosista jalkahiemme takia. Pohjalliset kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin ja näin kenkien käyttöhygenia parantuu. Nyt näkee paljon taas korkeita korkoja varsinkin overknee saapikkaissa. Muistathan, että korkolappu on kengän kuluva osa, joka kannattaa vaihdattaa säännöllisin väliajoin. Erityisen tärkeää tämä on päällystettyjen korkojen kanssa. Tämä täti saa joskus todella harmaita hiuksia, kun katselen kauniita mutta rispaantuneita korkoja.
Tällä kertaa keskityin perusohjeisiin kenkien hoidossa. Huomasin, että minulla olisi ollut tämän asian tiimoilta todella paljon kirjoitettavaa. (lisää postauksia tulee varmasti) Nahkamateriaalit ovat kehittyneet viime vuosina paljon. Erikoismateriaaleille löytyvät omat hoitoaineeet, joiden hoito-ohjeita kannattaa tiedustella ostovaiheessa. Ammattitaitoinen erikoisliike osaa neuvoa ja opastaa. Itse harmittelen, kun markkinoille on tullut paljon uusia kenkien myyntikanavia, joissa ei valitettavasti hallita edes perusohjeita kenkien hoitamiseen. Siksi heitänkin pallon teille asiakkaina siellä ruudun toisella puolella. Muistakaa kysyä hoito-ohjeita ja ennen kaikkea tarkistakaa ihan ensimmäiseksi mitä materiaalia kengät ovat! Törmään liian usein jopa tuttavapiirissä ihmisiin, jotka luulevat ostaneensa nahkakengät. Jalkojen hyvinvointi heijastuu koko olemukseemme ja kevyillä askelilla jaksaa koko päivän hymyillen. 

                           -tuulanneli


12 Comments

 1. Tuuli - Lumo Lifestyle
  Kirjoittaja
  5.10.2015 / 19:40

  Juuri näin; nahkajalkineet ja hyvä hoito. Viime vuonna olin onnellinen vähälumisesta talvesta (sorry kaikki talven ystävät), saappaat pysyivät hyvinä kun niihin ei tullut inhottavia suolarantuja ja vähän korkeakorkoisempiakin saappaita saattoi käyttää ilman liukastumisvaaraa.

  Sitä olen ihmetellyt kun edes kalliimmissa saappaissa ei ole kunnon korkolappuja vaan kovat, liukkaat ja nopeasti kuluvat huonot korkolaput. Kaikki saappaat menevätkin suutarin kautta käyttöön.

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   7.10.2015 / 11:36

   Kyllä kunnon nahkajalkineet ovat hintansa väärtti. Joskus nuorempana saatoin kulkea keinokengillä mutta en enää / sen verran arvostan omaa hyvinvointiani ja jalkojani etten halua pilata niitä huonoissa kengissä.

   Mainitsemasi korkolappujuttu on todella harmillinen. Monet hyvät kenkämerkit tulevat juuri Keski-Euroopasta ja siellä ei paljon näitä meidän liukkaita kelejä. Aikoinaan sisäänostajana tämä asia oli usein esillä ja joskus joihinkin kaavoihin saatiin paremmat korkolaput mutta meidän suomalaisten ostomäärät ovat vaan niin pieniä….sinä varmasti ymmärrät tämän pointin 🙂

   kivoja syyspäiviä sinulle!

 2. Nimetön
  Kirjoittaja
  5.10.2015 / 20:11

  olenkyllä sen jälkeen kun lopetin "citymarketkenkien"ostamisen huomannut mikä ero on kahdenkympin kenkien ja satasen kenkien välillä. ei oo enää paluuta 🙂

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   7.10.2015 / 11:38

   Hienoa!

   Kun oppii käyttämään kunnon kenkiä niin ymmärtää tämän minunkin postauksen näkökulman!

   aurinkoisia syyspäiviä sinulle 🙂

 3. Outi Krimou/Outi's life
  Kirjoittaja
  5.10.2015 / 20:58

  Olipa kiva tietopläjäys. Tuo mokkakengille tarkoitettu värinpalauttaja olikin ihan uusi juttu minulle 🙂
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   7.10.2015 / 11:39

   Kiitos Outi 🙂 ja tätä asiaa on minulla vielä moneen postaukseen!

   kivoja syyspäiviä sinulle 🙂

 4. Lady of The Mess
  Kirjoittaja
  5.10.2015 / 21:49

  Tuo mokkakenkien värinpalauttaja on todellinen pelastus! Olin yksien mokkasaappaideni kanssa jo toivon heittänyt kunnes tuon löysin!
  Ja minulla rikkinäiset sukat löytävät aina tiensä kenkienhoitolaatikkoon;)
  Mutta myönnän, että liian usein tulee turvauduttua pikakiillottajiin – kiitos muistutuksesta, että ne eivät riitä hoitamaan kenkiä!

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   7.10.2015 / 11:42

   Mokan värinuudistaja on todella hyvä. Itse tykkään juhlakenkinä käyttää juuri mokkakenkiä niin sinä saat aina juhliin siistit kengät näin!

   Pikakiillokkeet käyvät juuri silloin tällöin mutta en suosittele niitä jokapäiväiseen käyttöön!

   kivoja syyspäiviä myös sinulle 🙂

 5. Marjo
  Kirjoittaja
  10.10.2015 / 16:22

  Hyvä postaus asiasta, joka tuntuu nykypäivänä olen monelle ihan uutta.
  Kenkiä kyllä ostetaan ja käytetään mutta huolletaanko niitä on ihan eri juttu.
  Jos kotoa löytyy vain pikakiillottaja niin ei sillä kyllä pitkälle pötkitä.
  Minä olen aikoinaan oppinut tuon vanhojen sukkien säästämisen lapsuuden kodistani. Isoäitini käytti joskus myös rikkimenneiden, vanhojen vaatteiden hihoja tai lahkeita kiillotusliinoina.

  Lumon tavoin en kaipaa loskaista talviaikaa koska niin monet ihanat nahkasaappaat olen pilannut loskakeleillä sohjossa tarpoessani ja niitä suolarantuja kun ei saa millään pois 🙁 Nykyään sitä pystyy myös laittamaan jalkaansa trendikkäät kumisaappaat pahimpina loskapäivinä olemalla samalla katu-uskottava. Oma vaivansa on toki kantaa mukana sitten vaihtokenkiä mutta mieluummin se kuin piloille menneet talvikengät.

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   11.10.2015 / 08:50

   Heippa Marjo 🙂

   Kiitos kommentistasi 🙂 voi hitsi sydäntäni lämmittää, kun löytyy ihmisiä, jotka arvostavat kenkienhoitoa. Olen entisessä työssäni törmännyt niin paljon huolimattomuuteen kenkien kanssa ja sitten niistä on oltu aiheettomasti reklamoidaan. Ehkä tässä on myös tiettyä aliarvostusta kenkiä kohtaan ja informaation puutetta. Tänä päivänä puhutaan paljon vaatteiden huollosta mutta kengät jäävät vähemmälle huomiolle. Me suomalaiset ostamme muutenkin vuodessa vähemmän kenkäpareja verrattuna muihin Länsi-Euroopan maihin. Meidän vaihtelevat sääolosuhteet asettavat omat vaatimuksensa kengille ja siltikin kuljetaan samoilla popoilla.

   Noista suolarannoista minun pitää ehkä tehdä postaus myös myöhemmin ja niitä aiheita löytyy vaikka muitakin kenkien ympärille…..

 6. Elmiira
  Kirjoittaja
  12.10.2015 / 07:29

  Kiva postaus. Ihanat nuo mustat kengät jossa kullanvärinen rinkula. Onko minkä merkkiset?

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   12.10.2015 / 12:09

   Heippa Elmiira 🙂

   kiitos 🙂 nuo mustat nilkkurit ovat afKlinberg mallistosta ja meillä Vaasassa niitä myy Karisma Vaasa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Looking for Something?