Etusivu » Mistä tekstiilimme tulevat?

Mistä tekstiilimme tulevat?

Vaatekaapin sisältö kertoo monta tarinaa. Se kertoo meidän omia tarinoita ja muistoja. Moneen lempparivaatteeseen liittyy upeita kokemuksia, joita kannamme ilolla aina kun vaate sujahtaa ylle. Joskus voimme kuulla kaiken naurun ja ilon mitä koimme yhdessä. Se kertoo myös toisenlaista tarinaa ja toivottavasti tämä tarina on hyvä. 


Tiedän ihan omasta kokemuksesta, että harvoin tulemme miettineeksi sitä, että missä tämä meidän rakastama vaatekaappale on tehty. Kuinka paljon vaatteen valmistukseen liittyy tunteita tai jopa surua. Joskus sen oman vaatekaapin katsominen vastuullisesta näkökulmasta tuntuu hyvinkin lannistavalta. 


Osallistuin joulukuussa kutsuttana Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n järjestämään bloggareille suunnattuun päivätilaisuuteen ”Mistä tekstiilimme tulevat? Päivän anti oli minulle hyvin mullistava ja silmiä avaava. Minäkin voin omilla pienilla valinnoillani vaikuttaa. 


Päivän aikana tutustuimme kolmeen suomalaiseen brändiin ja heidän tapaansa työskennellä vastuullisen tuotannon puolesta. Päivämme ensimmäinen vierailu suuntautui Joutsenen tehtaalle Hyvinkäällä. Täällä saimme tuhdin tietopaketin vastuullisesta tuotannosta ja raaka-aineiden hankkimisesta Joutsenen toimitusjohtaja Matias Kotkansaarelta. 


Esittelyn aikana tutustuimme heidän tuotantoprosessiin ihan alusta lopputuotteeseen asti. Joutsen tuotteet tehdään taidolla, vastuullista tuotantoa ajatellen. Esimerkiksi Joutsenen tuotteissa käytettävät untuvat ovat aina lihanjalostuksen ylijäämätuotteita. Tutustuimme myös heidän untuvatakkimallistoon ja saimme hyviä vinkkejä untuvatakin hoitoon ja pesuun. 


Oletko sinä muistanut suojata takkien kaulukset ja taskun suut? Nämä kohdat joutuvat sille kaikkein kovimmalle kulutukselle käytössä, joten niiden suojaaminen tekstiilisuojalla on hyödyllistä. Vaatteiden huollosta puhutaan aivan liian vähän ja siitä kuinka voimme pidentää vaatteen käyttöikää huoltamalla niitä oikein. Tämäkin on sitä vastuullista kuluttamista.




Vierailua Makia Clothingille odotin kaikkein eniten. Tämän brändin arvomaailma puhuttelee minua. Olen aina ollut innostunut heidän linjastaan kulkea ihan omia polkuja. Makian mallistot eivät kulje trendien aallonharjoilla vaan ne ovat suunniteltu ja tehty käytännöllisyyttä ja kestävyyttä ajatellen.  Makian ”no sales policy” nousi otsikoihin Black Fridayn yhteydessä. Kulutushysterian keskellä nämä ovat rohkeita päätöksiä ja näitä uuden suunnan näyttäjiä me tarvitsemme tulevaisuudessa.



Ekosysteemimme ei kestä kauan tätä kulutustahtia.  Jokainen toimenpide, jolla pystymme vähentämään edes vähän syntyvän tekstiilijätteen määrää, on tervetullut. Esimerkiksi Makian malliston  ”pure waste” – labelin alta löydät tuotteita, jotka on valmistettu 100 % kierrätetystä tekstiilistä. Samoin Makia on avoin kertomalla tuotteiden valmistusmaat ja he tuntevat oman tuotantoketjunsa sertifioimalla prosessit.






Päätimme päivän Finlaysonilla ja täällä yllätyin totaalisesti. Yrittäjäsydämeni sykkii tällä hetkellä todella rakkaudella tätä yritystä kohtaan. Rakastan yrittäjätarinoita! Nostan hattua näille rohkeille mainosmiehille, jotka näkivät pölyttyneen suomalaisen firman sykkivään ytimeen ja ostivat firman muutama vuosi sitten.


Toimitusjohtaja Jukka Kurttilan tarina siitä, kuinka Finlaysonin brändi on noussut Suomen arvostetuimpien brändien joukkoon vastuullistyön avulla oli mielenkiintoinen ja avartava. Tulevaisuuden liiketoiminnan avainsanoja ovat avoimuus ja vastuullisuus. Finlayson on uusien omistajien myötä kirkastanut yrityksen visiot, missiot ja strategiat. Tätä tarinaa on mielenkiintoista seurata. 




Olen kuukauden verran mutustellut tätä päivän antia ja miettinyt omia kulutustottumuksiani. Kuinka minä pieni kuluttaja voin vaikuttaa omalta osaltani? Olen aina ollut sitä mieltä, että pienistä puroista syntyy jotain isompaa.


1. Seuraavalla ostoskerralla tutkin sitä tuoteselostuslappua tarkemmin. Yritän välttää keinomateriaaleja. 
2. Mietin missä ostokseni teen ja jäävätkö verorahat lopullisesti Suomeen. Tämäkin on todella tärkeä pointti!
3. Yritän suosia vastuullisesti toimivia yrityksiä ja tuotebrändejä. Kertovatko he rehellisesti alkuperämaan?
4. Huollan vaatteitani ja kenkiä paremmin.
5. Kierrätän tarpeettomat vaatteet eteenpäin.


Lyhyen ajan sisällä olen löytänyt mielenkiintoisia tarinoita lisää kerrottavaksi. Joten uusia tarinoita on tulossa lisää.





Mitä ajatuksia vastuullisuus sinussa herättää?




-tuulanneli





12 Comments

  1. Teresa S
    Kirjoittaja
    25.1.2018 / 18:26

    Näitä juttuja tulee mietittyä joka päivä. Tällä hetkellä päälläni taitaa olla alusvaatteet ja sukat joiden valmistusmaata, materiaalia tai ompelijaa en tiedä. Jokainen askel poispäin kertakäyttövaatteista ja kulutuksesta on arvokas! Tuo Finlaysonin historia on todella mielenkiintoinen. Ajatella heillä oli käytössään jopa oma valuutta.

    • tuulanneli
      Kirjoittaja
      27.1.2018 / 13:37

      Heippa Teresa;

      Pikku hiljaa alamme itse kukin miettimään asioita vastuullisuuden näkökulmasta. Minusta on myös hyvä, että yritykset ovat heränneet tähän ja ottavat sen huomioon omassa toiminnassaan.

      Finlayson historia on todellakin mielenkiintoinen. Tunnustan, etten oikeastaan ollut kiinnostunut koko yrityksestä ennen tätä tilaisuutta. Nyt seuraan mielenkiinnolla tulevia askeleita!

  2. Outi Krimou/Outi's life
    Kirjoittaja
    26.1.2018 / 06:17

    Ainahan sitä ajattelee, että haluaisi ostaa eettisesti valmistettuja vaatteita. Valitettavan usein se ei vaan rahallisesti ole mahdollista kaikille. Minusta on mielenkiintoista kuulla suomalaisten yritysten tarinoita lisää!

    • tuulanneli
      Kirjoittaja
      27.1.2018 / 13:40

      Heippa Outi 🙂

      Tämä onkin se toinen puoli valitettavasti. Siksi sen oman vaatekaapin katsominen vastuullisesta näkökulmasta onkin haasteellista.

      Tarinoita tulee varmasti lisää!

  3. Maisa80
    Kirjoittaja
    26.1.2018 / 07:31

    Aina välillä tulee mietittyä sitä minkälaisissa oloissa ihmiset työskentelee, kun valmistavat vaatteita. Se on kurjaa, kun usein raha ratkaisee mitä vaatteita ostaa. Jokaisen tulisi kiinnittää huomiota vaatteen valmistukseen, mutta se niin monta kertaa unohtuu. Tulisi myös kiinnittää huomiota siihen miten paljon esim.käyttää muovipusseja kauppakasseina. Nykyään olen huomannut, että paljon käytetään kestokasseja. Itsekin jo olen pidräemmän aikaa niitä käyttänyt! 🙂

    • tuulanneli
      Kirjoittaja
      27.1.2018 / 13:47

      Heippa Marjaana 🙂

      Vaateteollisuuden työskentelyolosuhteet ovatkin onneksi olleet paljon medioissa viime aikoina. Tämä on hyvä asia. Tässäkin kohtaan niitä ostoksiaan voi tehdä niiden isojen ketjujen liikkeissä, jotka ovat suurennuslasin alla.

      Minullakin on monta kangaskassia käytössä ja aina kun mahdollista en ota enää edes vaatekaupoissa muovipussia. Pieniä tekoja ja omia valintoja!

  4. Celia C/ good to be home
    Kirjoittaja
    27.1.2018 / 13:22

    Hyvä postaus ja erinomaista, että bloggaajille on tarjottu tällaista koulutusta. Itse alan heti kiinnostavan vaatteen kohdalla kaivelemaan vaatteen nurjaa puolta, tuoteselostetta ja saumojen viimeistelyjä – kertovat paljon. Useimmiten vaate jää ostamatta sen jälkeen.
    Tarkemmin kun valitsee ja harvemmin kun ostaa, niin kyllä huoltaa vaatetta ja kenkiä automaattisesti paremmin. Silloin kannattaa valita klassista, koska todella kestävät vuosia 🙂 Luonto kiittää.
    Finlaysonilta ostaisin mielelläni Suomessa valmistettuja – ei vaan ole enää monikaan tuote…

    • tuulanneli
      Kirjoittaja
      28.1.2018 / 07:52

      Kiitos kivasta mielipiteestäsi Celia 🙂

      Tämä bloggareille järjestetty koulutus oli hyvä juttu Muoti ja Tekstiili ry:ltä. Minullakin ainakin silmät avautuivat monen asian suhteen. Paljon on kuitenkin tehtävää ja informoitavaa.

      Tuoteselostelapun lukeminen on minullekin nykyään tärkeää ja muutama ihana tuote on jäänytkin kauppaan juuri materiaalien takia. Saumoja olen opetellut katsastamaan vasta viimeaikoina juuri tämän koulutuksen jälkeen.

      Jokainen voi kuitenkin ihan niillä pienillä teoilla vaikuttaa!

  5. Meikkiholisti
    Kirjoittaja
    27.1.2018 / 20:57

    Mielenkiintoinen postaus. Täytyy myöntää, että liian harvoin tulee näitä mietittyä, täytyykin yrittää parantaa tapoja tässä asiassa. En kyllä mitään hirveitä määriä vaatteita ostele ja kierrätän vanhoja uffille, kirppiksille tai tuttaville. 🙂

    • tuulanneli
      Kirjoittaja
      28.1.2018 / 07:55

      Heippa Mari 🙂

      Kiitos kommentistasi, kierrättäminen on myös tärkeää tämän kulutushysterian keskellä. Täytyy myöntää, että minäkin olen vasta noin kolme vuotta sitten vienyt eka kerran vaatteita kirppikselle myyntiin!

  6. Unknown
    Kirjoittaja
    27.1.2018 / 21:52

    Kuten Outi tuolla edellä kirjoitti, aina valinnat eivät ole tiedosta kiinnia. Valitettavasti se on usein raha, joka ratkaisee..

    Näitä juttuja on silti tärkeä miettiä!

    • tuulanneli
      Kirjoittaja
      28.1.2018 / 07:59

      Kiitos Heidi kommentistasi 🙂

      Mainitsemasi pointti on todella tärkeä ja valitettavasti raha ratkaisee monessa asiassa tänään. Toisaalta omia valintojaan voi ohjata niihin ketjuihin, jotka ottavat asiat huomioon toiminnassaan. Tähän joukkoon kuuluvat myös isot ketjut kuten H&M ja Zara, koska heidän toiminta on suurennuslasin alla.

      Esimerkiksi itse ostin farkut alesta 15€:lla alesta. Farkut oli valmistettu kierrätysmateriaalista ja valmistukseen oli käytetty vähemmän vettä. Pieniä asioita, joilla on merkitystä.


Looking for Something?