Etusivu » 30 wears – haastekampanja

30 wears – haastekampanja

Sain eilen todella mielenkiintoisen haasteen 30 wears – haastekampanjaan Sulassa sovussa blogin, Ainolta. Tämän kampanjan on käynnistänyt englantilainen kestävän muodin sanansaattaja Livia Firth. Kampanjan perusidea on yksinkertaisesti:

Ennen kuin ostat uuden vaatteen kysy itseltäsi, 
tulenko käyttämään tätä vähintään 30 kertaaa.


Tämän kampanjan ideologia kolahti allekirjoittaneelle. Kyseessä ei ole siis totaalinen ostolakko vaan jokainen ostos mietitään tarkasti. Aino kertoi postauksessaan säästäneensä satasia talven aikana tällä ostofilosofialla. 

Olen viimeisten parin vuoden aikana oppinut kuluttamaan järkevästi sekä tehnyt vaateostoksia todella harkiten. Ehkä olen jo alitajunnassa toteuttanut tätä haastekampanjaa. Satsaan omassa pukeutumisessani ajattomuuteen ja laadukkaisiin materiaaleihin. Tärkeä ostokriteeri on, että vaatteen tulee olla käyttökelpoinen myös seuraavassa sesongissa. Hyvä ääriesimerkki tästä on minun vintagenahkatakki, joka vilahti sunnuntain postauksessa.



Kävin pari viikkoa sitten Fashion Revolution Weekin merkeissä katsomassa Out of Fashion elokuvan, joka kertoo virolaisesta muotisunnittelijasta Reet Ausista. Hän on jo viidentoista vuoden ajan tehnyt mallistonsa ”upcycling” -periaatteella eli käyttämällä vaateteollisuuden ylijäämämateriaaleja. 

Dokumenttielokuvassa seurataan Zaran farkkujen valmistusprosessia aina puuvillaplantaaseilta vaatetehtaaseen. Dokumentti herätti paljon ajatuksia. Ne lumppuvuoret olivat uskomattomia, mitkä jäävät jäljelle t-paitojen valmistuksesta ja puhumattakaan siitä vaatejätteen määrästä mikä päätyy kaatopaikalle. Maailmassa tuotetaan jopa vuosittain 80 miljardia vaatekappaletta, mikä on yli 400% enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Herää kysymys, kuinka kauan meidän ekosysteemi kestää tätä vaatejätettä?

Dokumentti herätteli myös meitä länsimaisia ihmisiä ajattelemaan niitä työskentelyolosuhteita näissä halvan tuotannon maissa. Jokainen meistä tietää, että ne ovat todellakin ala-arvoiset. Fashion Revolutin Weekiä vietetään niiden työntekijöiden muistoksi, jotka menehtyivät Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen vuoksi. Joskus on hyvä pysähtyä ja miettiä #whomademyclothes!


Kiitos Aino todella kivasta haasteesta ja otan sen mielelläni vastaan. Talvivaatteet olenkin jo pakannut pois ja tänä vuonna minulla meni yllättävän vähän varastoon. Vaatekaappiani tutkiessani tulin siihen tulokseen, että kovinkaan montaa uutta vaatekappaletta en tarvitse. Hankin pari viikkoa sitten itselleni ihanan Balmuirin silkkihuivin, jolla olen saanut uutta ilmettä moneen asuun. Sitä huivia tulee varmasti käytettyä 30 kertaa. Taitaa tulla jo rajapyykki kohta vastaan!


Mitä ajatuksia sinulla herää tämän asian tiimoilta? Oletko sinä valmis lähtemään 30-wears kampanjaan?


-tuulanneli


6 Comments

 1. JonnaH.
  Kirjoittaja
  9.5.2017 / 15:41

  Helposti, ei mulla taida olla sellaisia vaatteita, joita en olisi jo nyt käyttänyt 30 kertaa, paitsi juuri ostamani kengät. Ostan vaatteita todella harvoin, (viime vuonna taisin ostaa pari vaatekappaletta ja nekin alusvaatteita) Tänä vuonna olen ostanut yhden mekon, farkut, kengät ja paidan. Ne mitä ostan käytän ihan loppuun asti. Molemmat nahkatakkini on esimerkiksi jo 15 vuotta vanhoja, ne on edelleen ehjiä ja kovassa käytössä, miksi ostaisin uusia? Farkuista ostin pitkään huonosti istuvia, jotka hajosivat, sitten löysin täydellisesti istuvan mallin, joka kestää käyttöä, mulla onkin samat farkut kolmessa eri värissä, ne riittää hyvin. Monesti mietin, että vaikka kosmetiikan kulutuksessa varmasti tuotan jonkun verran roskaa, niin vaatteiden kanssa olen kyllä hyvällä tolalla. Onneksi meistä jokainen voi tehdä valitoja ja ainakin yrittää petrata jollain saralla. 🙂

 2. Outi Krimou/Outi's life
  Kirjoittaja
  9.5.2017 / 17:08

  Minäkin otin haasteen vastaan, ainakin kuukaudeksi. Tarvitsen muutaman kesävaatteen, mutta muuten yritän pärjätä niillä mitä jo minulla on. Ei heräteostoksia.

 3. Tuuli - Lumo Lifestyle
  Kirjoittaja
  9.5.2017 / 21:25

  Olen toteuttanut tätä jo vuosia. Suurinta osaa vaatteistani olen taatusti käyttänyt vähintään sen 30 kertaa. Klassikot kestävät vuosia käytössä.

 4. Taru
  Kirjoittaja
  10.5.2017 / 05:07

  Olipa hyvä postaus!

  Kampanja on loistava tapa vähentää turhaa kulutusta ja säästää kukkaroaan sekä luonnonvaroja.
  Lupaan pitää mielessä.

 5. Nimetön
  Kirjoittaja
  11.5.2017 / 16:24

  Samalla aaltopituudella ollaan: vaatekaappien sisällön inventoin puolivuosittain ja pidän kännykässä listaa täydennystarpeista. Trendeillä piristän ajatonta ja simppeliä värimaailmaa ja muutenkin pyrin rakentamaan olemassaolevan päälle. Ostosten määrä on muutamien vuosien aikana tätä noudattaen vähentynyt selkeästi ja vaatekaapeista löytyykin lähinnä vain mieluisia juttuja. Hutejakin tulee välillä toki, mutta harvemmin ja lähinnä siellä edukkaammassa trendijuitsupäässä 🙂

  Malla

 6. Belladonna
  Kirjoittaja
  11.5.2017 / 19:25

  Hyvä idea! Muutama heräteostos on taas tullut tehtyä, mutta ovat sellaisia vaatteita, että enköhän niitä vähintään 30 kertaa käytä. Muutama tarpeellinen vaate on ollut hankintalistalla jo jonkin aikaa, mutta heräteostokset saavat nyt jäädä.


Looking for Something?