Etusivu » vastuullinen vaatekaappi – mission impossible?

vastuullinen vaatekaappi – mission impossible?

// Sisältöyhteistyö Ivalo Ambassador-ohjelma //
Olen pohtinut tätä vastuullisuutta viime aikoina täällä blogissani. Ivalo Ambassador- yhteistyö on tarjonnut tähän hyvän kimmokkeen. Oman vaatekaapin tutkiminen vastuullisesta näkökulmasta ei todellakaan ole mikään helppo asia.

Postauksen kaunis puuvillapaitis on Krista Korkiakosken mallistosta i&KK. Hyvin ajankohtainen basic – paitis kivoilla yksityiskohdilla tähän kevääseen. i&KK ei luo sesongeittain vaihtuvia mallistoja vaan haluaa tarjota ajattomia tuotteita. Tuotteissa yhdistyvät uudet, vanhat ja kierrätetyt materiaalit. Materiaalien rajallisuus rajoittaa tuotteiden määrää mutta mallien toimivuus ei ole kuitenkaan rajattu yksiin tiettyihin materiaaleihin.

i&KK ei usko kertakäyttökulttuuriin ja tuotteiden massatuotantoon. Tuotteiden valmistus on pienimuotoista, joka takaa yksilöllisyyden. Krista Korkiakoski vastaa tuotteiden suunnittelusta, kehityksestä ja osallistuu myös itse valmistukseen. Hänen designia kuvaa arkiset asiat, karu suomalainen luonto ja ihmiset. Jälleen mielenkiintoinen suomalainen naisyrittäjätarina kerrottavaksi.

Mitä vastuullinen vaatekaappi minulle merkitsee;
Vaatteiden monipuoliset käyttömahdollisuudet. Minulle on todella tärkeää se, että vaate sopii yhteen vaatekaappini kanssa. Yksinkertaiset linjat ja hillityt värit yhdistettyinä toimiviin materiaaleihin tekevät vaatteesta moneen tilanteeseen toimivan. Usein se tylsän näköinen vaate toimii vaan vuodesta toiseen.

Laatu mahdollistaa monen vuoden käytön. Hyvän laadun tuntee yleensä jo käteen hypistellessä vaatetta. Aina kannattaa kuitenkin kurkata vielä tuotelappuun varsinkin neuleissa. Hinta ei takaa laatua. 

Ympärivuotinen käyttö. Tämä koskee varsinkin sisävaatteita. Olen huomannut, että käytetyimmät vaatteeni toimivat niin kesällä kuin talvella. 

Vaate tuntuu heti omalta. Pukiessani vaatetta ylle tunnen oloni itsevarmaksi. Vaikka joutuisin puhumaan yllättäen pari sadalle kuulijalle, niin yllä olevat vaatteet eivät tee oloani epämukavaksi. 

Luonnonmateriaalien suosiminen. Yritän parhaani mukaan ostaa tuotteita, joissa on huomioitu luontoa ja ekologisia valmistusmenetelmiä. Ilokseni olen huomannut, että ketjuliikkeiden valikoimiin on ilmestynyt tuotteita näillä kriteereillä.
Edellä luetellut kohdat sopivat todella loistavasti tähän i&KK -malliston Signe-paitikseen. Kaunis ja tyylikäs paitiksen väri sopii yhteen monen värin kanssa. Tänään asustin paitiksen mustalla mutta kesällä väri kirkastuu yhdessä valkoisten liehuvien housujen kanssa. Yksinkertainen muotokieli mahdollistaa lukuisten asukokonaisuuksien rakentamisen. Kauniit yksityiskohdat tekevät paitiksesta yllättävän.

Viime viikolla osallistuin mielenkiintoiseen Slow Fashion -tapahtumaan Karismassa. Tilaisuudessa saimme kuulla nuorten lahjakkaiden vaikuttajien mielipiteitä kestävyydestä ympäristön ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Ohjelmassa oli mielenkiintoinen ryhmäkeskustelu, jossa mietimme omia ajatuksiamme vastuullisesta kuluttamisesta. Muoti ja vaateteollisuus ovat maailmanlaajuisesti merkittävä business. On hyvä, että on herätty siihen, kuinka paljon tämä liiketoiminta kuluttaa meidän luontoa. Tietoisuuden lisääntymien edesauttaa erilaisten korjaavien toimenpiteiden yleistymistä.

Onko vastuullinen vaatekaappi mahdollista toteuttaa?

Aivan loistavaa on se, että näistä asioista puhutaan tänä päivänä. Useassa blogissa pohditaan kuluttamista, tehdään ostolakkoja ja mietitään ympäristöasioita. Monesti olemme kuitenkin syyllistyneet tekemään asioista monimutkaisia ja vaikeaselkoisia. Yksinkertaisilla ja itselle helpoilla tavoilla pääsee kuitenkin helposti alkuun.

Minulle tiivistettynä vastuullinen vaatekaappi on järkevä, vaatteet sopivat yhteen, vaatteilla on monipuolinen käyttötarkoitus ympärivuoden sekä laadukkuus että ajattomuus mahdollistavat usean vuoden käytön. Plussaa annan ekologisuudesta niin materiaaleissa kuin valmistuksessa sekä kotimaisuudesta. Valitettavasti loppupeleissä kukkaromme sanelee paljon myös toimintatapojamme.

Viimeisissä kuvassa todellinen luottovaate kahdenkymmenen vuoden ajalta. Olemme yhdessä vaalean Benettonin nahkatakin kanssa kulkeneet mielenkiintoisen matkan. Ostovaiheessa kauhistelin nahkatakin hintaa. Nyt olemme pientäneet pikkasen yhteistä hiilijälkeämme vuosikymmenien aikana. Jälleen tänä keväänä tulemme taas viettämään kivoja hetkiä yhdessä.

Onko vastuullinen vaatekaappi sinulle mahdoton tehtävä?

 -tuulanneli

Signe Paitis // i& Krista Korkiakoski (saatu)
Lisäinfoa täältä (klik)

Nahkatakki // vintage
Farkut // STI
Silkkihuivi // Balmuir
Nilkkurit // Nude of Skandinavia


Tutustu Ivalo -portaaliin täällä (klik)

8 Comments

 1. Melissa
  Kirjoittaja
  24.3.2019 / 11:48

  Minusta kaikkein tärkein asia on se, ettei tässä hurmoksessa tyhjennä koko vaatekaappia ja osta tilalle niitä vastuullisia vaatteita. Tähän on jotkut lähteneet, se ei ole vastuullista ollenkaan. Vaan lähtee siitä, että käyttää ne omat vaatteet loppuun. Hankkii tarpeeseen, valitsee sen ekologisen vaihtoehdon kun ostaa, joko kirppikset tai sitten ekologisesti tuotetut. Tuolla tavoin se on helppoa hommaa ja matkan varrella oppii paljon uutta.

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   24.3.2019 / 11:56

   Heippa Melissa!

   Aivan loistava kommentti asiaan!!!!

   Olet niin oikeassa, että ensin kannattaa tutkia se oma vaatekaappi ja sen sisältö. Siksi minulle on juuri tärkeää, että teen hankintoja tarpeeseen. Nämä hankinnat sopivat ja sulahtavat sitten vaatekaappiin luonnollisesti. Samalla ne antavat uuden elämän jollekin vanhalle rakkaalle vaatteelle.

   Sinun ideologia on juuri niin ihan käytännönläheinen ja helppo toteuttaa!

   Ja matkan varrella oppii todellakin paljon uutta. Yksi vaateteollisuuden luontoa kuluttamista asioista tällä hetkellä on vaatejäte mikä syntyy kulutuksesta. Omalla kuluttamisella voimme vähentää sitä!

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi
  Kirjoittaja
  24.3.2019 / 17:18

  Melissan kommentti oli kyllä loistava! Itse pyrin nykyisin siihen, että ostan vaatteet käytettynä mikä sekin on mielestäni ekologinen tapa kuluttaa – pyrin myös laittamaan omiani kiertoon, pitäisikin vaatekaappia taas tyhjennellä..

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   24.3.2019 / 18:54

   Hei Mira 🙂

   Kuulostaa todella järkevältä kuluttamiselta.

   Hyvä kun muistutit, minun pitää kanssa käydä varaamassa itselleni kirpispöytä. Nyt on hyvä aika laittaa vaatteita kiertoon!

 3. Life with Satu
  Kirjoittaja
  25.3.2019 / 07:53

  Itse olen nyt viimeisen vuoden aikana pyrkinyt entistä vastuullisempiin vaihtoehtoihin. Kun raskauden takia oli pakko ostaa kasa uusia vaatteita että oli mitään mikä sen mahan yli menisi eikä ahdistaisi niin huomasin miten pitkälle olin jo rakentanut vaatekaappia siihen suuuntaan että ostin ennemmin yhden hintavamman kuin monta halvempaa. Miettinyt oikeasti tyyliäni ja vaatteitani enemmän.

  Niillä vaatteilla oli kuitenkin jo ikää ja hiljalleen on ollut aika myös ostaa uusia niin olen koettanut ennen kaikkea panostaa siihen että ostan laatua, luonnon materiaali ja mahdollisuuksien mukaan kirpparilta. Käytän aika ahkerasti Pinterestiä siihen että selailen ja säästän asukokonaisuuksia vaatteista joita on jo ja jos jotain uuttta haluan niin mietin tarkkaan onko sille käyttöä ja sopiiko se kaappiin. Etenkin jos vaate on sellainen, että sitä ei ole pakko saada suuntaan ensin kirpparin puolelle. Pakonkin kohdalla, jos esim farkut hajoaa, tilaan kyllä uudet samanlaiset tilalle. Tiedän ja tiedostan että valmistaja jolta ne ovat on ns fast fashion liike, mutta käytän housut niin rikki, että niitä haarustoja ei voi enää korjata.

  Kestävämpää kulutusta ja vastuullisuutta siis itselläni on enemmän kirpparilta selailu ja katselu, mutta toki myös jos uutena ostan niin pyrin katsomaan mistä ne valmistettu jne. Hiljalleen kohti sitä vaatekaappia jossa on vain suosikkeja. Alkaa olemaan siinä pisteessa. Vaatteita on paljon, mutta ahkerasti myös pidän niitä.

  Ennen kaikkea se, minkä olen lopettanut on huvikseen vaatteiden oston. Ostan tarpeeseen. Se lienee se suurin ero.

 4. Päivi/Kultturelli Matkalaukussa
  Kirjoittaja
  25.3.2019 / 19:47

  Minä olen jo monta vuotta ostanut suurimman osan käyttövaatteista pääasiassa kirppiksiltä. Jos vaate vielä minun käytön jälkeen on ihan ok, vien sen Konttiin tai UFFin laatikkoon.

 5. Sonja
  Kirjoittaja
  26.3.2019 / 19:30

  Mun pitäs käydä vaatekaappini pohjia myöten läpi! Pakko ottaa nyt kevään/kesän projektiksi

 6. HENNA
  Kirjoittaja
  26.3.2019 / 20:58

  Mielenkiintoinen aihe! Tää on alkanut viime vuosina kiinnostaa itseäkin kokoajan enemmän 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Looking for Something?