Etusivu » Onko tavoitteiden asettaminen turhaa?

Onko tavoitteiden asettaminen turhaa?

 

Olen pyöritellyt parin päivän ajan tätä postausta. Aloittanut pariin kertaan ja sitten deletoinut kaiken kirjoittamani mutta päätin palata aiheen ääreen. Näin vuoden vaihteessa useat meistä asettavat itselleen koviakin tavoitteita työ-, harrastus-, tai yksityiselämän puolelle. Viime vuonna kirjoittelin tästä samasta aiheesta kirjaamalla itselleni tärkeitä teemoja. Asioita, jotka koin tärkeäksi ja missä halusin kehittyä. 

Luin viime vuotisen postauksen ja ajattelin tässä postauksessa analysoida viime vuotisia teemoja, missä onnistuin ja missä menin metsään. Viime vuonna moni asia ei mennyt niin kuin olin suunnitellut. Poikkeuksellinen vuosi toi eteeni yllätyksiä, jotka aluksi lannistivat minua. Toisaalta viime vuoden teemat olivat sellaisia, että ne sopivat hyvin tähän vuoteen. Jospa tänä vuonna saisi asioita maaliin asti. En kuitenkaan tavoittele kuuta taivaalta vaan pienia tähtösiä oman hyvinvoinnin hyväksi.

Itsensä rakastaminen / arvostaminen

”Niin rakkaat siskot, kyllä meidän naisten kannattaa rakastaa itseämme ja arvostaa omaa kroppaamme, hyvinvointiamme ja omaa aikaa. Näin keski-ikäisenä olen jo etuoikeutetussa asemassa, kun lapset ovat lentäneet pesästä. Siltikin itselläni on aina ollut haasteita tämän asian ympärillä. Aivan liian usein tulee vähäteltyä itseään, kun pitäisi vaan olla ylpeä kaikesta siitä, mitä on kokenut ja oppinut elämäntaipaleella.

Joskus on vaan tilanteita missä on hyvä asettaa oma hyvinvointi etusijalle ja ajatella hyvin itsekkäästi. Rakastamalla ja arvostamalla itseään, on paljon helpompaa hymyillä ja levittää iloa ympäristöönsä. Sisäinen ja seesteinen hyvänolo näkyy todella kauas ja sen myös aistivat ihmiset lähelläsi.”

Tähän vuosi sitten kirjoittamaani tekstiin ei ole mitään lisättävää! Allekirjoitan tekstin täysin vieläkin. Tässä asiassa olen kehittynyt ja arvostan tänä päivänä itseäni sekä kaikkea sitä mitä olen saanut aikaan. Matka on kuitenkin vielä kesken ja paljon koettavaa on vielä edessä.

/hyötyliikunta/

”Liikunnan saralla opettelen arvostamaan perushyötyliikuntaa ja tässä päällimmäisenä on työmatkat. Minulla on passeli kolmen kilometrin työmatka. Talvella kävelen sen useasti ja kesällä ”pitäisi” pyöräillä. Tässä kohtaa tulee se kehittämiskohde. Minulla on auto käytössä kesällä, koska muru kulkee prätkällä töissä. Voi hitsi, kun se on niin helppoa kesäaamuisin huristaa autolla töihin! Joka kesä lupaan kulkea enemmän pyörällä töissä. Ehkäpä ensi kesänä se onnistuu!”

Hah haa, kuinka sitten kävikään? Autolla huristelin joka aamu töihin. Tässä kohtaan puolustaudun sillä, että innostuin uudelleen golfin pelaamisesta. Kierroksia kertyi kaksi kertaa enemmän kuin edellisena kesänä. Nyt aion pitkästä aikaa aloittaa myös golfin talviharjoittelun. Odotan ensi kesää aivan into piukassa!

/terveellinen ruokavalio/

”Viimeisten kuukausien aikana olen vakuuttunut siitä, että mitä sinä syöt, niin sillä on suuri merkitys hyvinvoinnillesi. Olen ylpeä itsestäni, että olen pystynyt tekemään ison muutoksen ruokavaliossani. Parasta tässä asiassa on se, että yhtään ei ole tarvinnut kärvistellä vaan kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdilleen luonnollisesti. Syön runsaasti ja terveellisesti poisjättäen sokerit ja valkoiset jauhot.”
Tämä on tämän vuoden kehittämiskohde. Loppu vuodesta työkiireet asettivat haasteita ruokavaliolleni ja lipsumisia tapahtui luvattoman paljon. Nyt olen osallistunut hyvinvointihaasteeseen, jossa lisätään kasviksia ruokavalioon päivittäin. Monelle tämä kuulostaa helpolta mutta se ei ole niin helppo juttu.  Pikku hiljaa pieni askelin kasviksien määrä on lisääntynyt ruokavaliossani. 

onko tavoitteiden asettaminen turhaa?

Ilman tavoitteita ei ole päämäärää! Olen vahvasti sitä mieltä, että elämässä on hyvä olla niin isoja kuin pieniä tavoitteita. Olen oppinut työelämässä asettamaan erilaisia sekä numeerisia että sanallisia tavoitteita. Kokemus on opettanut, että sitä saat mitä seuraat. Viime vuosi kuitenkin opetti meille sen, että joskus voi eteen tulla yllätyksellisiä asioita, joille sinä pienenä ihmisenä et voi mitään. Silloin on tärkeää oppia elämään muuttuneessa tilanteessa. Tämän asian opin viime vuonna konkreettisesti, kun koronauutisten seuranta vei aluksi täysin minut mukana. Lamaantuminen yllätti minut täydellisesti. Onneksi lomautukseni jäi lyhyeksi ja työrutiinit palauttivat minut normaaliin arkeen.

 Mitkä ovat teemani vuodelle 2021;

1. Olen armollisempi itselleni
2. Kuuntelen ja olen läsnä
3. Päivittäinen hyötyliikunta
4. Terveellinen, minulle sopiva ruokavalio
5. Opettelen elämää tässä ja nyt
Tässä minulle tärkeitä teemoja tulevalle vuodelle. Joukossa asioita, joiden puitteissa olen jo tehnyt isoja muutoksia. Nyt jatketaan pieni askelin taas eteenpäin. Muutoksien tarkoitus ei ole huonontaa hyvinvointiasi vaan päinvastoin. Jos joutuu liikaa ponnistelemaan tavoitteiden kanssa, niin silloin eivät päämäärät ole oikein aseteltu tai määritelty. Elämästä pitää myös nauttia!

Rentoa viikonjatkoa ? Pidetään huoli itsestämme ja läheisistämme ?

 -tuulanneli


4 Comments

 1. Melissa Laitakari
  Kirjoittaja
  20.1.2021 / 05:29

  Joitain tavotteita on hyvä asettaa, ja pyrkiä siihen, että ne on tavoitettavissa kaikki.

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi
  Kirjoittaja
  20.1.2021 / 06:46

  Vastaus kysymykseen on ei. Tavoitteita on hyvä olla, mutta ne kannattaa laatia niin, että ne ovat tavoitettavissa muuten homma latistuu aika nopeasti. 🙂

 3. Marjo
  Kirjoittaja
  20.1.2021 / 11:17

  Tavoitetteita pitää ehdottomasti asetaa koska muutenhan "elämältä puuttuu selkäranka". Joskus sitä innoissaan ehkä asettaa vain tavoitteet turhan korkealla eli matkan varrella on hyvä jossain vaiheessa myös tarkistaa haluanko todella saavuttaa juuri asettamani tavoitteen vai onko se jalostunut vähän erilaiseksi matkan varrella. Minusta on myös hyvä joskus vähän muuttaa tavoitettaan eikä vain "hakata päätä seinään" pyrkien kohden "ehkä mahdotonta". Pitää osata olla myös armollinen itselleen vaikka pyrkiikin koko ajan kohden päämääriään. Hyvää talviviikon jatkoa 🙂

 4. Johanna
  Kirjoittaja
  21.1.2021 / 12:22

  Mielestäni tavoitteiden asettaminen on tärkeää, koska se valmistelee meitä muutokseen ja uusien asioiden saavuttamiseen. Tavoitteemme ovat myös hyvä itsereflektion väline ja kertovat omista arvoistamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Looking for Something?