Etusivu » mitä olen oppinut viimeisten kuukausien aikana

mitä olen oppinut viimeisten kuukausien aikana

Otsikon aihe on pyörinyt muutaman viikon ajatuksissani. Poikkeuksellinen tilanne on tuonut paljon uusia asioita eteemme. Olemme opetelleet elämään epävarmassa tilanteessa ja arkemme on täyttynyt uutisvirran aktiivisesta seuraamisesta.
Maaliskuussa olin ällikällä lyöty itseni suhteen. Olen vuosien saatossa oppinut sietämään epävarmuutta jo taaksejääneen yrittäjän urani aikana. Pieni ihminen tunsi itsensä vaan niin avuttomaksi kaiken myllerryksen keskellä. Ehkäpä se suurin syy ahdistukseeni oli se, että en pystynyt vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Piti oppia päästämään irti varmuuden tunteesta ja sopeutua siihen, että joku toinen kertoi mitä voi tehdä ja mitä ei. Tässä tilanteessa  me suomalaiset varmasti tajusimme kuinka hyvin meidän asiat on. Meille vapaus liikkua on ollut itsestään selvyys.

Olen vahvasti sitä mieltä, että luonto yrittää kertoa meille jotain ja toivottavasti muistamme tämän luonnon opetuksen. Meillä on uusia asioita ja tapoja nyt opittavana. Elämä kantaa ja selviämme tästä yhdessä toisiamme tukien. Yhteisöllisyyden kasvu on ollut se yksi isoimmista positiivistä asioista juuri nyt!

//mitä olen oppinut viimeisten kuukausien aikana//

 • Rutiinien ylläpito. Parin kuukauden kotoilun aikana opin pitämään kiinni itselle tärkeistä rutiineista, kuten kauneuteen, ruuanlaittoon ja ulkoiluun liittyvistä rutiineista. Nämä antavat raamit toimivalle arjelle.
 • Epävarmuuden sietokyky, on asioita joihin et voi vaikuttaa vaan on parempi etsiä ne keinot joilla sopeudut tilanteeseen. Parempi mennä eteenpäin kuin jäädä paikoilleen murehtimaan. Viimeiset kuukaudet ovat opettaneet elämään ei tietämisen tilassa.
 • Tunteeet tulevat ja menevät. Tunteitaan ei kannata tukahduttaa. Negatiiviset ja positiiviset tunteet kuuluvat arkeemme. On luonnollista tuntea turhautuneisuutta ja masentuneisuutta silloin tällöin. Tunteiden hyväksyminen on tärkeä osa hyvinvointiamme. Voimme opetella pieni askelin hyväksymään myös ne vaikeat tunteet. Itse olen tehnyt näiden kanssa työtä viimeisten kuukausien aikana.
 • Olemaan armollinen itselle ja hyväksymään omat rajat. Koko ajan ei tarvitse suorittaa. Joskus on vaan niin kivaa röhnöttää sohvalla ja relata murun kainalossa katsoen sarjamaratonia. Niitä sinun kaappejasi ei ole kukaan tulossa tarkastamaan!
 • Säästäminen. Tämä on ollut minunlaiselle shoppailijalle aina se akilleenkantapää. Onneksi minulla oli pieni puskuri lomautuksien iskiessä etten jäänyt ihan tyhjän päälle. Kuitenkin talouteni meni tiukalle odottaessani päivärahoja. Olen tottunut siihen, että minulla on ne omat rahat. Suhtaumiseni kuluttamiseen on muuttunut näiden kuukausien aikana. Nyt töihin palattuani olen tehnyt konkreettisia suunnitelmia tulevaisuuden varalle.
 • Oman hyvinvoinnin ylläpitäminen ja tehden aisioita, joista sinulle tulee hyvä mieli. Näin sinä jaksat paremmin vaikeiden asioiden kanssa. Minulle hyvinvoinnin kulmakiviä ovat ruokavalio, liikunta, riittävä uni, kirjoittaminen ja valokuvaaminen.  
 • Mielenrauhan löytäminen. Olen löytänyt näiden kuukausien aikana tietyn tasapainon ja oppinut itsestäni uusia puolia. Me näköjään tarvitsemme näitä pysähdyksiä kyseenalaistaksemme suuntaa minne olemme menossa. Tarvitseeko sen kalenterin olla niin täynnä menoja ja tapahtumia? Tottakai kaipaan ystäviäni ja sosiaalisia tapahtumia. Toisaalta kysyn itseltäni, miksi minulla on nyt niin rauhallinen olo sieluni sopukoissa?
Nyt katseet  kohti tulevaa kesää. Tällä hetkellä on vaikea ennustaa miltä meidän arki näyttää tulevana syksynä. En halua tuhlata energiaani siihen vaan yritän keskittyä elämään tässä hetkessä. Elämä on juuri tässä ja nyt. Nautitaan kevään heräämisestä ja kaikesta tästä valonmäärästä. Jokaiseen aamuun on superkiva herätä.

Oletko sinä löytänyt itsestäsi uusia puolia kuluneiden kuukausien aikana?

-tuulanneli

14 Comments

 1. Katja/Optimismiajaenergiaa
  Kirjoittaja
  17.5.2020 / 16:38

  Kuulostaa todella tutulta. Ensiksi tuli shokki, töitä alkoi peruuntua urakalla ja kaikki matkailuun liittyvät tippuivat. Yrittäjänä haukoin henkeä. Lapset olivat kotona 9 viikkoa, tein töitä öisin ja viikonloppuisin ja… Kokata on pitänyt viidesti päivässä. Nyt kun lähiopetusta 2 päivää takana, olen jaksanut taas pitää itsestäni huolta, syönyt paremmin ja nukkunut hyvin. Kyllä meillä meinasi välillä aamut venyä ja pukeuduttiin välillä klo 11… Toivottavasti ei enää uutta lockdownia, vaikka pahalta näyttää! Tajusinpahan, että olen hyvä ruoanlaittaja emmekä varmaan enää ikinä palaa siihen joka päivä kaupassa säätöön. Suunnittelu kunniaan! 🙂

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   17.5.2020 / 20:14

   Luettuasi kommentin ymmärrän päässeeni loppujen lopuksi helpolla näin kahden aikuisen taloudessa. Lapsiperheissä tämä aika on ollut vielä haastavampi ja nostan hattua teille kaiken tämän kaaoksen keskellä.

   Tämä aika on opettanut meille paljon ja toivottavasti muistamme näitä asioita myös tulevaisuudessa. Valitettavasti itse uskon, että kaikki ei enää palaudu ennalleen vaan tulemme elämään jatkossakin erilaisten muutosten keskellä.

   Mukavaa alkavaa viikko teille ja tsemppiä arjen pyörittämiseen!

 2. Johanna
  Kirjoittaja
  17.5.2020 / 17:01

  Epätietoisuudessa eläminen on haastavaa. Mielellään sitä suunnittelisi elämänsä mahdollisimman tarkasti pitkälle eteenpäin. Tällaiset hetket muistuttavat siitä, että oikeastaan mikään ei loppupeleissä ole meidän kontrolloitavissa. Yhtä aikaa pelottava mutta myös hyvin helpottava asia! 🙂

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   17.5.2020 / 20:18

   Heippa Johanna, olet niin oikeassa. Tulevaisuuden suunnittelu tulee olemaan jatkossa entistä haastavampaa ja ei ole olemassa mitään pysyvää. Meidän on varauduttava epävarmuuden tilan jatkumiseen.

   Mukavaa uutta viikkoa sinulle 🙂

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi
  Kirjoittaja
  17.5.2020 / 19:25

  Tämän kaiken jälkeen osaa arvostaa niitä arjen pieniä juttuja ihan eri tavalla <3

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   17.5.2020 / 20:19

   Kyllä juuri näin! Meille tulee varmasti jäämään paljon uusia asioita opittavaksi arkeen 🙂

 4. Tuuli x Lumo Lifestyle
  Kirjoittaja
  18.5.2020 / 05:17

  Normaalisti stressaan monista asioista. Tämä tilanne on kuitenkin niin pois hallinnastani, että olen ollut todella rauhallinen ja nauttinutkin elämän hidastumisesta. Kotoilu ei ahdista ja pienentyneet ympyrätkin ovat ok. Keväinen luontokin on ilahduttanut paljon. Pahempi olisi, jos tässä tilanteessa oltaisiin marraskuussa.

  Olen nyt jonkin aikaa kaksi päivää viikossa lomautettuna. Onneksi olen miltei koko elämäni varautunut "pahaan päivään" ja säästän & sijoitan järjestelmällisesti ison osan palkastani. Meillä on onneksi pienet pakolliset menot ja keskiverto palkastakin on helppo säästää kun ensin laittaa säästettävä summan sivuun ja käyttötilille jäävän rahan on riitettävä kuukauden menoihin. Vähemmän jää säästöön, jos käyttää ensin rahaa suuremmin ajattelematta ja vasta jäljelle jäävän summan siirtää säästötilille.

  Mitään lukkoon lyötyjä kesäsuunnitelmia meillä ei ollut, joten mikään peruuntunut reissukaan ei harmita. Miehellä tosin Thaimaan kolmen viikon työkeikka siirtyikin Suomessa toteutettavaksi. Kuitenkin hyvä, että se toteutetaan, oli sekin jo vaakalaudalla.

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   19.5.2020 / 20:00

   En voisi edes kuvitella mitä näm poikkeusolot olisivat pimeän marraskuun aikana. Onneksi nyt on valoa ja aurinkoa. Me voidaan vapaasti ulkoilla ja käydä kaupassa näin halutessa.

   Eihän meillä mitään isoa taloudellista hätää ole ollut. Onhan tässä vaiheessa suuret asuntolainat jo maksettuna pois. Nyt viimeistään vaan on hyvä alkaa varautumaan jo siihen, että voi nauttia jossain vaiheessa myös eläkepäivistään. Tämä aika havahdutti minut tähän!

   Kesää meillä menee rauhallisesti ihan kotimaisemissa. Onneksi murulla on riittänyt töitä yllättävän hyvin.

 5. KastehelmiB
  Kirjoittaja
  18.5.2020 / 12:23

  Olen kanssasi samoilla linjoilla, että tälläkin ajanjaksolla on merkityksensä elämässä. Ehkä tämä on muistutus siitä, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä, ei raha, ei kiire, päteminen tai asema. Muut asiat menevät näiden edelle.

  Oma ja läheisten hyvinvointi ja terveys menee kaiken maallisen mammonan edelle. Nyt on ollut aikaa opetella vaan olemaan ja tekemään asioita kotona. Onneksi sähköisten vempaimien kanssa on saanut pitää yhteyttä lapsiin ja lapsenlapsiin.

  Onnen hetkiä viikkoosi!

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   19.5.2020 / 20:04

   Juuri näin, kaikella on oma merkityksensä mitä meille tapahtuu. Puolen vuoden päästä olemme viisaampia ja näemme asiat varmasti eritavalla.

   Tämä pysähdys on laittanut meidät tutkimaan omaa elämäämme ja arvojamme. Tulemme toimeen paljon vähemmällä ja kaikkea ei tarvitse saada. Tärkeintä on oma perhe ja läheiset.

   Aurinkoista viikon jatkoa sinulle myös 🙂

 6. Satu
  Kirjoittaja
  20.5.2020 / 07:58

  Olemme kuuluneet niihin, joiden arkiseen elämään tilanne ei ole vaikuttanut. Nyt tosin muiden on helpompi ymmärtää millaista on ollut omaehtoisessa karanteenissa, jota olemme joutuneet pitämään (liian) kauan. Meillä onneksi tilanne on paremyja elämme toivossa että oma karanteenimme päättyy samalla kun koronakaranteeni päättyy.

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   23.5.2020 / 20:08

   Tämä tilanne on opettanut meille paljon! Jännä seurata mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

 7. Suffeli
  Kirjoittaja
  22.5.2020 / 19:24

  Kiva lukea kokemuksesta ja ajatuksista sieltä käsin! Mietin välillä miten asiat siellä menevät. Mun pojat asuvat Suomessa, toinen opiskelee ja toinen on armeijassa. Heidän mukaansa arki ei ole juuri muuttunut. Ainoastaan opiskelijan kesätyöpaikka peruuntui mutta onneksi pystyn itse auttamaan häntä kesän läpi. Tietenkään tänä vuonna he eivät pääse tänne muutamaksi viikoksi kuten yleensä mutta onneksi on whatsup, äidin pelastus:) Joku poikkeustuki tälle ajalle pitäisi olla opiskelijoille jotka eivät saa kesäkuukausina tukia ja työpaikat peruuntuneet. Kaikki vanhemmat kun eivät pysty auttamaan. Meilläpäin elämä muuttui vain sen verran että mies tekee kotoa käsin etätöitä ja nuoremmat lapset etäkoulua. Onneksi on iso talo ja puutarha niin kaikilla on omat työskentelytilat ja tilaa hengittää:) Ja kauppaan mennessä täytyy pitää maskia. Arki toimii muuten ihan normaalisti. Ihmiset tapaavat edelleen pienissä ryhmissä ja parin metrin turvavälein. Myös vanhukset. Suurin muutos on alle kouluikäisten perheissä joissa lapset tarvitsevat niin paljon enemmän huomiota ja niillä jotka ovat menettäneet työpaikkansa. Meidän kaupungissa ei ole ollut tartuntoja moneen viikkoon enää ja alunperinkin niitä on ollut hyvin vähän mutta samalla metodilla jatketaan ainakin syyskuun alkuun asti jolloin lapset menevät kouluun kahtena päivänä viikossa ( jotta turvavälit pysyvät ja on tilaa niin oppilaat on jaettu kahteen ryhmään. Toisilla on koulupäivät ma-ti ja toisilla to-ke ja muuten on etäkoulua. Kaikki isot it-firmat ovat myös ilmoittaneet etätyöskentelyn kestävän ainakin joulukuuhun asti.

  Ilmeisesti Suomessa kuitenkin siirrytään jo nyt pikkuhiljaa normaaliin arkeen?

  • tuulanneli
   Kirjoittaja
   23.5.2020 / 20:16

   Heippa Susanna 🙂

   Hienoa lukea, että teidän alueella suhtaudutaan tilanteeseen vastuullisesti. Media antaa muuten aika yksipuolisen kuvan USA:n tilanteesta. Pitäisi muistaa, että maa on iso ja tämä korona on varmasti isoin ongelma suurkapungeissa.

   Meillä täällä Vaasan seudulla ei ole ollut uusia tartuntoja viikkoon ja se on hieno asia! Muuten meillä ollaan purkamassa rajoitteita pikku hiljaa. Katsotaan miten se tautitilanne sitten etenee.

   Itseäni jännittää vähän tuo kesänaika ja jos tänne seudulle tulee kesälomalaisia sukuloimaan Tukholman alueelta.

   Tsemppiä teille sinne ja pidetään huolta läheisistämme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Looking for Something?